Adacta | Dynamics NAV podporni center
Adactine novice
Adactine novice

Spremenjen način uveljavitve pravice do odbitka DDV pri uvozu blaga

Pomembno obvestilo za vse Dynamics NAV uporabnike: s 1.7.2016 predvidoma stopi v veljavo spremenjen način uveljavitve pravice do odbitka DDV pri uvozu blaga.

S 1.7.2016 predvidoma stopi v veljavo nov Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost. 9.5. je bil objavljen Predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost.

Nov pravilnik v povezavi z v letu 2015 sprejetim Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost - ZDDV-1I (Uradni list RS št. 90/15) določa spremenjen način uveljavitve pravice do odbitka DDV pri uvozu blaga.

Poenostavitve glede izkazovanja obračunanega DDV v davčnem obračunu za namene DDV (obrazec DDV-O) namesto plačevanja DDV od  uvoza kot uvozne dajatve lahko uporabljajo:

  • Davčni zavezanci s sedežem v Sloveniji in so identificirani za namene DDV v Sloveniji ter pri uvozu blaga kot prejemniki (uvozniki) blaga davčnemu organu zagotovijo ustrezne podatke (6. odstavek 77. člena ZDDV-1)
  • Prejemniki blaga pri uvozu blaga, ki so sicer identificirani za namene DDV v Sloveniji, nimajo pa v Sloveniji sedeža, če imenujejo davčnega zastopnika.

Zaradi sprememb, ki zahtevajo samoobdavčitev, se je spremenil tudi način knjiženja davka od uvoza. Posledično se predvideva knjiženje EUL listine preko prejetega računa. 

Za Microsoft Dynamics NAV uporabnike so na voljo UPORABNIŠKA NAVODILA:

Za vse informacije o dodatnih nastavitvah Dynamics NAV programa, ki upoštevajo omenjene zakonske spremembe nas kontaktirajte preko e-mail naslova zak.spremembe@adacta.si ali telefonske številke Adactinega Dynamics NAV podpornega centra +386 1 548 38 00.

Kontaktirajte nas

Potrebujete več informacij?

Kontakt